Силно земетресение с магнитуд 7,5 се очаква в Истанбул. Това съобщава проф. д-р Шюкрю Ерсой, декан на Факултета за строителство към Техническия университет "Йълдъз", предават местните медии.

Властите започнаха да извършват подготовка заради очакваното природно бедствие, което грози мегаполиса с население от близо 16 милиона души.

Според Ерсой властите са готови с план за евакуация на жителите на града в случай на опустошително земетресение. Към момента се планира в Истанбул да има 23 пункта за евакуация, която ще се извършва по море, по въздух, както и с влакове и автобуси. Вероятно по-голямата част от града ще бъдат евакуирани с кораби.

Професорът посочва още, че ако евентуално се случи силно земетресение, жителите на мегаполиса не трябва да изпадат в паника, защото това може да усложни евакуацията.

Най-голямото унищожително земетресение край Истанбул се случи през 1999 г. и отне живота на най-малко 17 хиляди души. Силата му беше точно 7,5 по Рихтер, с епицентър Измит.

Земетресението предизвиква пожар в голяма нефтена рафинерия в Измит, както и изтичане на нефт от нея в Мраморно море, което доведе до сериозно замърсяване на водите.