Тази година отново ще станем свидетели на метеорния поток Джеминиди, чийто пик настъпва до няколко часа.

Метеорният поток е един от трите високоинтензивни през годината и обикновено е активен от 4 до 17 декември.

През последните години интензивността на метеорния поток се засилва и достига около 120 – 160 метеора на час при оптимални условия за наблюдение.

 

 

Джеминидите са кръстени на съзвездието Близнаци, защото в него се намира радиантът им – точката, откъдето "произлизат" метеорите за наблюдаващите ги. Смята се, че Джеминидите са възникнали след изгасването на комета, наречена Фаетон.

След гибелта на небесното тяло частиците му се разпределят в издължената му елиптична орбита, разположена във вътрешността на Слънчевата система. Когато земната орбита пресече орбитата на Фаетон, въпросните частици навлизат в земната атмосфера, загряват се при триенето и пламват.

През 2021 г. максимумът на метеорния поток ще настъпи на 14 декември около 9:00 часа. При ясно небе у нас ще е подходящо да го наблюдаваме в последните часове на 13 декември.

Осветеността на лунния диск ще е около 78% и естественият ни спътник ще залезе малко след 3:00 часа. Това означава, че условията за наблюдение ще са добри, ако облаците се отдръпнат за кратко.

Тъй като на 14 декември изгревът на Слънцето ще е малко преди 8:00 часа, то се смята, че най-ефективно ще можем да наблюдаваме Джеминидите до около 6:30 часа.

До края на годината предстои още един метеорен поток, който носи името Урсиди. Той ще бъде активен от 17 до 26 декември, а пикът му ще настъпи в нощта на 22-ри.

Прочетете и:

Видяхме падащите звезди от потока Персеиди

Лиридите озариха небето миналата нощ

Какво ще е времето през декември