Най-интензивният метеорен поток Персеиди е активен от миналия месец, но именно в средата на август предстои да видим неговия пик.

Тази и следващата нощ ще станем свидетели на вълшебно небесно шоу. През 2019 г. в максимума на Персеидите ще можем да наблюдаваме между 60 и 80 "падащи звезди" на час, но е възможно гледката да бъде осуетена от почти пълната Луна.

Според данни на НАСА потокът ще се движи със скорост от около 60 км/сек. или около 250 пъти по-бързо от реактивен самолет. Достигайки атмосферата на Земята, тези частици изгарят при температури между 3000 и 10 000 градуса, които са почти 10 пъти по-високи от тази на вулканична лава.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Персеидите са богат метеорен поток, чието родителско тяло е кометата Суифт-Тътъл. Както всички метеорни потоци, те носят името на съзвездието, в което се намира радиантът им. Максимумът на активността на потока настъпва всяка година около 13 август, като от 8 август активността на Персеидите превишава активността на спорадичните метеори и останалите потоци. 

В момента е активен и друг метеоритен поток. Става въпрос за Южни Делта Аквариди, чийто максимум беше в края на юли.

Още по темата:

Започва небесното шоу на Персеидите