Кристъл Кърли и нейната Работна група от жени от коренното население за няколко часа завладяха вниманието на аудиторията в колеж във Финикс, щата Аризона, за да споделят пред близо 50 души традиционни практики на народа навахо по повод дългоочакваното слънчево затъмнение в края на тази седмица, съобщиха световните агенции.

Те представиха книги за астрономията на навахо и царевичен прашец, използван за благословии. Знахар отговори на въпроси от аудиторията, предимно хора от народа навахо, какво да правим, когато Луната частично закрива Слънцето. Съветите му: Не гледайте затъмнението, яжте, пийте, спете или се занимавайте с физическа активност. Седнете у дома и размишлявайте или се молете по време на това, което се смята за интимен, небесен момент.

„Има толкова много неща, които не трябва да правим като навахо в сравнение с други племена, за които е добре да гледат затъмнението, да са навън или да правят нещо“, каза Кърли, изпълнителен директор на организацията с нестопанска цел Indigenous Life Ways.

В културата на навахо затъмнението не е спектакъл. Той бележи края на един цикъл и силата на подреждането на Луната и Слънцето в една линия. Когато слънцето е блокирано, то се преражда. Вижда се и като луната и слънцето, които се прегръщат, смятат навахо.

Шийе Бидзийл, който е навахо и лакота, възнамерява да наблюдава затъмнението с 12-годишните си синове близнаци и с 11-годишната си дъщеря пред дома им в Аризона. Дори е купил специални очила миналата седмица. Лакота вярват, че произхождат от "Звездните хора" и Шийе е израснал, наблюдавайки звездите. Той иска да научи децата си за значимостта на небесното подреждане.

В южната част на Орегон Джорджин Нелсън, директор на отдела за обучение по езика на народа кламат, казва, че няма племенна традиция, според която да се свие у дома. Тя ще участва в образователен панел в Кламат Фолс, смята да сподели истории, свързани със затъмненията, на народите кламат, модок и яхускин-пают. Една такава история е за мечка гризли, която се опитва да изяде луната. В този момент жаба скача върху луната и тя решава да я вземе за жена, за да я пази от мечката. Накрая жабата се жени за слънцето.

„Нашият народ се е събирал, когато започвали затъмненията...и викали жабата да дойде“, каза Нелсън. „Когато затъмнението свършвало, това означавало, че жабата е успяла да прогони мечката“.

Пръстеновидното слънчево затъмнение на 14 октомври е третото за годината, каза за БТА Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“. То ще бъде видимо като частично от Северна Америка, Централна и Южна Америка. Пръстеновидно затъмнение ще се наблюдава от западната част на САЩ, Централна Америка, Колумбия и Бразилия. От България явлението няма да може да се види. По време на затъмнението Слънцето и Луната ще бъдат в съзвездието Дева, каза Маркишки.

 

Източник: БТА