Макар че все още не сме достигнали дори до средата на есенния сезон, прогнозата за зимата става все по очаквана. Добрата новина е, че чакането приключи, но лошата е, че климатичните модели на AccuWeather не вещаят мека зима.

Всяка година метеоролозите от популярния американски сайт за прогнози за времето се стараят да направят максимално точни предположения какво можем да очакваме от предстоящия сезон, на базата на климатични модели и данни.

 

 

Метеорологичната зима започва на 1 декември, а астрономическата – на 21 декември.

През 2021 г. от ключово значение ще се окаже феномена Ла Ниня. Заради него основната траектория на атлантическите циклони, които преминават през нашия континент, ще се премести от северните райони на Европа към Средиземноморието. Това предполага, че през предстоящата зима ще има много повече предпоставки за студено време, отколкото през изминалата.

Метеорологичната ситуация на Балканския полуостров ще се усложнява допълнително от високото налягане над Източна Европа. Поради този факт се прогнозира, че повече студ от Сибир ще нахлува към централните и югоизточните части на Европа, където се намира и нашата страна.

Множество средиземноморски циклони се очаква да се образуват в Йонийско море, а това ще определя времето в Италия и на Балканите – предстои влажен период с чести и обилни валежи и опасност от наводнения. При понижаването на температурите това ще доведе до образуването на висока снежна покривка.

Тъй като се прогнозира честото редуване на много студено с по-топло време, през предстоящата зима ще бъде завишен и рискът от лавини.

Прочетете също и:

Ла Ниня се завръща

Кои есенни храни помагат за имунитет за зимата

Време за... зимна подготовка на автомобилите