На 10 януари е обявен оранжев код за опасно време в три области на страната, както и жълт код за останалите 25 области.

Предупреждението за снеговалежи с оранжев код е в сила за Видин, Враца и Монтана, където се очакват интензивни валежи от сняг в следобедните часове и в нощта срещу понеделник. Прогнозира се снежната покривка да се увеличи с до 40 см на места.

Жълт код за снеговалежи е обявен за областите Шумен, Силистра, Русе, Разград, Търговище, Велико Търново, Габрово, Плевен, Ловеч, Перник, Софияград и София-област. Там се очакват интензивни снеговалежи до обяд и увеличаване на снежната покривка с до 25 см. Вечерта снегът ще преминава в дъжд.

Жълт код за интензивни валежи от дъжд и сняг е в сила за: Пазарджик, Пловдив, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Варна и Добрич. В тези населени места количествата ще са около 20-25 л/кв.м, и до 30-35 л/кв.м край Кюстендил. Над 1200 метра ще вали сняг.

В областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали е обявен жълт код за интензивни валежи от дъжд, които ще продължат до понеделник.

В неделя вятърът ще е слаб до умерен от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 0 и 6 градуса. В планините ще бъде облачно, мъгливо и дъждовно, а над 1300 метра ще се натрупа значителна снежна покривка. По Черноморието живакът в термометрите значително ще слезе надолу и максималните температури ще са между 4 и 6 градуса.

Още за времето:

Какво ще е времето през януари

Слаб трус разлюля България

Абсолютен температурен рекорд в Хасково