Повечето туристи се прибират със сувенири от почивката си. Най-често това са картички, магнити и ключодържатели, но очевидно посетителите на остров Сардиния предпочитат да си взимат пясък от плажа.

По изчисленията на групата активисти "Сардиния: обрана и плячкосана" през 2021 г. от острова са изнесени най-малко 6 тона пясък.

 

 

Плажовете на острова са защитени от 2017 г. и взимането на пясък от тях е строго забранено. За този тип действия властите са наложили глоба от 500 до 3000 евро, но дори и тя не спира туристите да си събират пясък, миди и рапани, които да скрият в куфарите си.

Сардиния е вторият по големина остров в Италия, който е популярен с ослепителния си бял пясък. На места песъчинките са розови и представляват още по-голям интерес за плажуващите.

През юни италианската полиция e глобила 41 нарушители, повечето от които на летището в Олибия, където служителите на митницата стриктно следят правилото да се спазва. Взетият от туристите пясък е върнат обратно на плажа.

Активистите твърдят, че по-голямата част от хората нямат сериозен мотив да откраднат пясък от плажа. Най-често го показват на близките си или го слагат в аквариумите си.

От друга страна има и не толкова безобидни причини. Някои търгуват нелегално с малки торбички пясък от Сардиния в социалните мрежи. За щастие те не остават незабелязани от полицията.

Интересен факт е, че най-известните кражби са извършени от французи. През 2020 г. френски турист е опитал да прекара в куфара си 1,8 кг пясък, за което е бил глобен с 1000 евро.

Година по-рано двойка французи без малко не се оказват зад решетките, след като в багажа им са били намерени 40 килограма пясък.

Нормално е да искате да запазите спомена за приятната почивка, но ако ходите в Сардиния, бъдете нащрек за последствията.

Прочетете също и:

Откъде идва пясъкът на плажовете

Наистина ли пясъкът е ключов фактор за успеха на ваксинацията

Защо пясъкът на "Смокиня" посивя