Тази статия е публикувана през 2020 г. Актуалната прогноза за май ще откриете ТУК.

Май месец настъпи с интензивни валежи и значителна облачност. До края на месеца ще се редуват слънчеви и дъждовни дни, а температурите ще са в интервала между 3 и 33 градуса целзий.

По време на последния пролетен месец зачестяват нахлуванията на хладни и влажни океански въздушни маси, затова валежите в страната се увеличават значително, съобщи синоптикът Красимир Стоев в ефира на NOVA.

Средните температури през май ще бъдат около нормата, а именно в интервала 15-19 градуса в равнините, между 8-13 градуса в планините и между 2 и 5 градуса над 2000 метра. Най-ниските стойности ще бъдат от 3 до 8 градуса, а най-високите – между 27 и 33 градуса. Преди средата на месеца ще паднат и последните пролетни слани.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Средната месечна сума на валежите ще бъде около нормата, която за Черноморието е между 30 и 50 л/кв.м., в планините е 70-140 л/кв.м., а в останалите райони на страната е между 50 и 70 л/кв.м.

Първото десетдневие започна със захлаждане и чести валежи в следобедните часове. В средата на периода живакът в термометрите временно ще се изкачи, а в същото време ще се радваме и на повече слънчеви часове. В планините ще има превалявания, а около 8 май ще има гръмотевични бури в повечето райони на страната.

Второто десетдневие ще ни радва с повече слънце и високи температури, които ще са над средномесечните норми. Валежите ще са редки и краткотрайни. Около 17-18 май над страната ше премине студен атмосферен фронт, който ще донесе интензивни превалявания и гръмотевични бури. Тогава ще се повиши и вероятността за градушки.

Третото десетдневие ще започне с по-ниски температури, които ще са под нормата. В сутрешните часове ще бъде предимно слънчево, а в часовете след обяд над повечето райони на страната ще има купесто-дъждовна облачност и краткотрайни превалявания. Времето ще е динамично и на места количествата дъжд ще са значителни. Остава в сила и опасността от градушки.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

На 1 май слънцето изгря в 6:21 часа и залезе в 20:28 часа (продължителността на деня беше е 14 часа и 7 минути). В последния ден на месеца, 31 май, изгревът ще е в 5:52 часа, а залезът ще е в 20:58 часа (продължителността на деня ще бъде 15 часа и 6 минути).

По отношение на фазите на Луната, пълнолунието ще е на 7 май, а последна четвърт ще видим на 14 май. Новолунието ще бъде на 22 май, а първа четвърт – на 30 май. На 5 май ще бъде максимумът на метеорния поток Ета Аквариди, когато ще могат да се видят 50 метеора за час

Официални неработни дни за месеца ще бъдат 6 май, Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия, както и 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.