През уикенда: Дъждовно, топло, ветровито

От понеделник ще вали сняг

Снимка: pexels Снимка: pexels

В следващите дни се очаква променливо време с напоителни валежи от дъжд и резки температурни аномалии. Над Балканите ще премине пореден средиземноморски циклон, последван от студен атмосферен фронт, който ще даде началото на захлаждане с потенциал за снеговалеж.

В събота ще е преобладаващо облачно с мъгли сутринта. В хода на деня ще има краткотрайни валежи в Южна и на по-малко места в Западна България. Ще нахлува топъл средиземноморски въздух и дневните температури ще са високи за декември – сутринта между 6 и 11 градуса, следобед в интервала 12-17 градуса.

По-хладно ще остане в Северозапада. Ще се усили вятърът от юг-югозапад, като поривите ще са особено силни в планините и по северните склонове към предпланинските райони

Неделният ден ще е облачен, дъждовен и ветровит. Още през нощта ще завали и от запад на изток валежната зона ще обхване цялата страна. Значителни количества дъжд ще паднат в Рила, Пирин и Родопите. Вятърът ще запази посоката си и отново ще е особено силен в планините, около тях и в цяла Югоизточна България.

Температурите ще се запазят почти без промяна.

След мокрия, но топъл уикенд, в първия ден на следващата седмица атмосферната конфигурация рязко ще се промени. Ще премине студен атмосферен фронт, който осезаемо ще свали температурите.

В понеделник температурите през деня ще са между 3-4 градуса в Северозапада и 10-11 около крайбрежието. След временно прекъсване през нощта и в понеделник сутринта, следобед отново ще завали. В планините, както и на много места в областите на Западна и Северна България ще има условия за снеговалежи.

По-късно през нощта сняг ще превали и в Североизтока. Снежна покривка ще се задържи най-вече в западната половина на Стара планина и предпланинската част там