Акцията на планинските спасители по издирване на изчезналия в неделя сноубордист в Рила планина приключи без резултат в четвъртък. Общо 10 спасители са търсили в района, където най-вероятно е изчезнал мъжът.

По информация на ръководителя на благоевградския отряд на Планинската спасителна служба (ПСС) Георги Ботев теренът е изключително труден, а условията в последните дни допълнително са утежнили акцията, предава DarikNews.bg.

В издирването са се включили екипи от Благоевград, Банско, Разлог и София, както и обучени кучета. Използвани са и детектори за търсене на затрупани от лавини хора, но периметърът, който се проверява е огромен и е трудно да се локализира с точност къде е изчезналият мъж.

По думите на Ботев спасителите ще направят всичко по силите си да разрешат този случай и да открият сноубордиста, но акцията ще продължи след около десетина дни, защото предстои затопляне на времето, което прави лавинната опасност висока.

За да се осигури безопасността и на планинските спасители, преди подновяване на издирването ще бъдат направени лавинни тестове. Предстои районът да бъде повторно обходен и от група планински спасители с кучета.

Още по темата:

Успяха да локализират телефона на изчезналия в Рила сноубордист

Турист се загуби в Рила през уикенда