В навечерието на годишната конференция на ООН за климата в Глазгоу британският принц Уилям разкритикува милиардерите Джеф Безос, Илон Мъск и Ричард Брансън, които се надпреварват да изпращат туристи в космоса, съобщават информационните агенции, като цитират интервюто на принца, дадено за Би Би Си.

Според британския принц има належаща нужда най-големите световни умове да се съсредоточат върху проблемите на нашата планета, а не да се опитват да намерят друго място, където могат да живеят.

 

39-годишният принц не за първи път изразява позицията си по отношение на климатичните промени, която се споделя и от неговия баща – престолонаследника принц Чарлз. В тяхно лице британската кралска фамилия дава пример за отговорно отношение към опазването на околната среда и промените в климата – доста преди тези проблеми да станат обществено достояние.

През 2020 г. принц Уилям и британският естествоизпитател Дейвид Атънбъро учредиха наградата "Ъртшот", чиято цел е намиране на решения за най-наболелите проблеми с околната среда на планетата.

Наградата предвижда пет премии по един милион британски лири за проекти в областите защита и възстановяване на природата, по-чист въздух, възстановяване на океаните, намаляване на отпадъците и климатични промени.

 

Тазгодишните призьори на наградата ще бъдат обявени на специална церемония на 17 октомври.

Прочетете и:

Учредена е награда за опазване на околната среда