Продължава частичното бедствено положение в селата Богдан и Каравелово

Тежка техника разчиства реките от наносите

Продължава частичното бедствено положение в карловските села Богдан и Каравелово.

От няколко дни тежка техника разчиства реките от наносите. Задаващите се нови валежи обаче събуждат страха на хората бедствието да не се повтори.

Ситуацията постепенно се нормализира, но въпреки това частичното бедствено положение остава в сила. Нивото на водата е спаднало с 60 см, но коритото на реката продължава да се пълни с наноси от пясък, които водата носи от Средна гора.

Затова тежката техника ще остане поне още 10 дни на терен, за да се избегне опасността от ново бедствие. А днес се очакват нови валежи.

Къщата на Иван Нечков е на 70 метра от реката в Каравелово. Потопът първият път едва не отнесъл съпругата му. Сега по три пъти на ден проверява реката, защото се опасява от ново бедствие.

„Опасността идва от пясъка, от наноса, който идва от Балкана. Влачи го и затлачват коритото на реката. Това е опасността. И като затлачи коритото, водата ще дойде при нас да направи същите поразии“, казва Нечков пред камерата на NOVA.

„Ако тръгне, както първия път, всички хора, които са покрай реката, загиват“, споделя Димка Семкова.

Шумът на машините е единственото, което вдъхва спокойствие на местните жители. Тежката техника е разположена в най-проблемните участъци в коритото на реката, от които изгребва наносите от пясък и укрепва пробойните в дигите.

Опасността земна маса отново да напълни реката засега остава.

„Този процес за съжаление не може да бъде спрян, тъй като в горната част на течението на реката има доста наноси, които са в следствие на обилните и поройни валежи, които причиниха това бедствие на 2 септември“, казва зам.-кметът на община Карлово Николай Цветков.

Милиони кубически метри пясък и пръст в момента висят от деретата в Балкана. В сряда ще стане ясно дали държавата ще позволи в горския фонд да влезе техника, за да разчисти натрупаните наноси.

Още по темата:

Хората в Карловско се притесняват от нов потоп

Частичното бедствено положение в Богдан и Каравелово