Броят на загиналите при опустошителните наводнения в Западна Германия достигна 141. Спасителни екипи се опитват да открият оцелели. Полицията съобщи също за 670 пострадали в окръг Арвайлер, един от най-пострадалите райони в Райнланд-Пфалц. Стотици се водят за изчезнали, предава NOVA.

 

 

Аким Хюек е в шок, докато оглежда мястото, където само допреди дни е бил домът му в град Шулд. „Успях да изляза. За щастие, имах две риболовни лодки и казах на партньорката ми: „Бързо, вън, вън!”. Водата се покачваше много бързо. Рибарската ми къща, тоалетната - всичко си замина”, казва той.

Все още нивата на водата в западните части на Германия остават високи. Сгради продължават да се срутват в резултат на най-тежкото природно бедствие в страната от повече от половин век.

„Бяхме си у дома и взехме някакви предпазни мерки, но когато реката започна да прелива и водата да се излива от хълма, беше въпрос на две минути преди дворът да бъде наводнен. Трябваше да излезем през прозореца и да се качим на покрива, за да се спасим”, каза Ансгар Рехбейн.

 

 

В нощта срещу събота бяха евакуирани близо 700 души след скъсване на стена на язовир край Кьолн.

„Всички мебели плуват наоколо. Всички електрически уреди са унищожени, дори телефоните ми”, коментира Хайнц-Петер Хек.

През последните няколко дни наводненията, опустошили Северен Рейн-Вестфалия, доведоха до прекъсване на тока и комуникациите на цели градове. Българският журналист Иван Аршинков е в Кьолн, когато се случва трагедията.

 

 

„24 часа не беше спряло да вали и това е причината да се случи всичко. Пожарните екипи веднага започнаха да помагат на хората, които с кофи и маркучи отводняваха своите жилища. Имаше паника, няма как да няма паника в такава ситуация”, каза той.

Опасното време засегна части от Белгия и Нидерландия, където взе най-малко 20 жертви.

Още по темата:

117 жертви на големите наводнения в Европа

Тежки наводнения и пороен дъжд в Германия и Белгия