Средиземноморският циклон, който донесе наводнения в съседна Гърция, се придвижва към нашата страна. Времето в петък ще се характеризира със значителна облачност и валежи, които ще продължат и в нощта срещу събота.

Най-значителни количества ще паднат в Южна и Централна България.

Оранжеви кодове са в сила за областите Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Враца.

Жълт предупредителен код е обявен за областите Видин, Монтана, София област, София-град, Перник, Кюстендил, Силистра, Шумен, Бургас, Ямбол.

Температурите в най-топлата част на деня ще се движат от 5-9 градуса в Западна и Централна България до 17-18 градуса в югоизточните райони.

В планините ще бъде облачно и валежите ще продължават през целия ден. Над 600-700 метра дъждът ще преминава в сняг. Има опасност от заледявания на Троянския проход, както и на проходите „Петрохан“ и „Витиня“.

По морето също остава облачно, на много места ще има и валежи. За разлика от останалите райони на страната температурите там ще достигат максимални стойности от 15 до 18 градуса. Привечер валежите ще бъдат значителни, а в някои райони и придружени от гръмотевична дейност.

Още за времето:

Зима през октомври: Снегът блокира пътища в България

При 4 дни „хоум офис“ замърсяването на въздуха намалява с 10%

Заваля първият сняг в Гърция