Все още не е разчистено огромното срутище, което блокира главния път през Искърското дефиле в района на Елисейна. По време на изненадваща инспекция на дейностите на място пристигнаха премиерът Бойко Борисов и регионалният министър Петя Аврамова. Експертите се опасяват, че дъждът може да доведе до ново срутване на ската, което ще усложни още обстановката, съобщава NOVA.

Премиерът обърна внимание на работещите на терен и условията, в които работят. Той уточни, че през нощта не се работи.

„Няма смисъл да се рискува човешки живот за ден разлика. Важно е бързо да се разчисти, но при спазване на всички мерки за безопасност“, добави Борисов.

„В понеделник най-вероятно министър Христо Терзийски ще свика междуведомствената комисия по бедствия и аварии, защото има подобно свлачище над Благоевград. За него ще са необходими около 4-5 млн. Може би има и още 5-6 подобни належи. В сряда ще издадем постановление и веднага ще дадем на кметовете да работят. Може би над 10 млн. лв. ще отидат за ремонти и срутища. Трябват мрежи, чистене“, коментира той.

Все още продължават опитите за разчистване на затворения път. 

От местната власт са намерили временно решение за преминаване покрай срутището. „Няма да има притеснения за учениците. Вече има организиран обходен маршрут за колите, които трябва да осигурят  медицинско обслужване, да подсигурят връзката за хранителни продукти между двете села Елисейна и Зверино. Няма да има никакъв проблем за учениците да бъдат превозени до учебните заведения”, заяви Иван Аспарухов – кмет на община Мездра.

За повече информация, гледайте видеото.

Още по темата:

Пътят към Искърското дефиле е блокиран от свлачище