Продължава борбата с последиците от бурята, която удари София в сряда. Повече от 3 часа проливен дъжд на моменти с градушка се изля над града. Улиците се превърнаха в реки. Стигна се до огромни задръствания.

Над 230 сигнала бяха подадени на телефон 112. Те са основно за наводнение приземни помещения, паднали дървета и запушени шахти. Аварийните екипи са оказвали помощ и на бедстващи хора, заради опасност от навлизане на водата в къщите им.

Малко преди 19 часа в сряда мълния падна в близост до мъж в столичния квартал „Младост“ 1. Той бил с чадър в ръка. За щастие 30-годишният мъж не е сериозно пострадал. Настанен е в болница „Света Анна“. Няма опасност за живота му.

Заради придошлата вода подлези в София бяха временно затворени за движение. Наводнен беше и паркингът на един от големите молове в София. Един от затворените за движение подлези беше и този на булевард „Цариградско шосе”.

„Подлезът е проходим от 1 часа тази нощ. Колегите от Столичния инспекторат организираха почистването му и пускането на движението. Нямаше закъсали автомобили в подлеза. Спряхме няколко водачи, които искаха да преминат, но нивото на водата беше над 1,5 метра“. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ по NOVA директорът на „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община Красимир Димитров.

По думите му аварийните екипи са получили над 230 сигнала за завирени участъци, наводнени детски градини и училища. Над 40 от тях са били по-критични, свързани с  отстраняване на последици от обилните валежи. На тях са се отзовали 18 аварийни екипа, посочват от пресцентъра на Столичната община.

„Успяхме да се отзовем на всички сигнали заедно с колегите от пожарната. Критична беше ситуацията с двете реки на Южната дъга, които застрашаваха да блокират движението на Околовръстното шосе на София. Успяхме да го предотвратим“, посочи Димитров.

Екипи са отпушили канал в село Кривина.

„Във „Враждебна“ евакуирахме жена с дете, чиято къща беше застрашена от водата. В село Яна отводнихме три залети къщи. На улица край Околовръстното шосе, където една от реките излезе от коритото си, имахме критична ситуация. Застрашена беше къща, в която имаше малко дете. Успяхме обаче да върнем реката в коритото ѝ“, допълни директорът на „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община.

Повече по темата гледайте във видеото.

Прочетете и:

Пролетните бури ще продължат до края на май

Какво да правим, ако попаднем на буря сред природата

След градушката: Поразена ли е реколтата от череши в Кюстендилско