Международен екип от учени започват нов проект за търсене на извънземни космически кораби в небето на Земята и в Слънчевата система, съобщават информационните агенции. Ръководител на проекта е Ави Льоб – професор по астрономия в Харвард.

Предвижда се инсталирането на световна мрежа от телескопи със среден размер, на камери, на фотоапарати и на компютри, за да се проучат неидентифицирани летящи обекти. Целта е да се съберат нови данни, а не да се анализира стара информация.

Освен в земната атмосфера и орбита, проектът ще събира данни и в рамките на Слънчевата система, където има много подобни на Земята планети. Само преди месец в САЩ беше публикуван доклад на Пентагона, според който множество въздушни феномени, установени от военни пилоти, не могат да бъдат обяснени.

 


"Проект Галилей" се финансира от дарения, като вече са събрани над 1,75 млн. долара.

Професор Ави Льоб смята, че проектът слага начало на нов клон в астрономията – археология на космоса, и допълва съществуващия проект за търсене на извънземен живот, който претърсва космоса за извънземни радиосигнали.

Ави Льоб предполага, че междузвездният обект Оумуамуа, прекосил за кратко нашата система през 2017 г., може да е бил извънземна сонда със слънчево задвижване.