Предстои ни един слънчев и топъл октомври. Ще се радваме на меко време или т. нар. "златна есен". В първите си дни новият месец обаче ще започне с променлива, на места значителна облачност. Преваляванията ще се задържат за кратко в северозападните райони на страната. Вятърът ще отслабва, а температурите плавно ще тръгнат нагоре.

Още този петък облаците ще започнат да се разсейват, за да отстъпят място на есенното слънце. Вятърът ще смени посоката си от юг-югозапад, а с него ще нахлува и по-топъл въздух.

Средните температури през октомври ще бъдат над нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета – между 8 и 11 градуса, а в планинските райони – от 4 до 8 градуса. Отклонението от месечната норма ще е около 1,5 градуса в западната половина на страната и около 2 градуса в източната.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Прогнозираната сума на валежите през месеца ще е около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в югоизточните райони – между 60 и 90 л/кв.м, а в планините – от 80 до 100 л/кв.м. Дъждовните дни ще са по-малко от обичайните за месеца.

По време на първото десетдневие ни очакват предимно слънчеви дни. Времето ще се затопля, тъй като вятърът ще духа от южната четвърт. Около 4 октомври над северозападните части на страната ще има повече облаци, но валежи не се очакват. Максималните температури на въздуха ще се колебаят в интервала 25 и 35 градуса. Ще е топло и в планините, а температурата на морската вода ще се задържи около 24 градуса. В края на периода ще започне захлаждане, което ще изравни живакът в термометрите с нормалните стойности за това време на годината. След 7 октомври от запад на изток облачността ще се увеличава и ще завали дъжд. Температурите ще се понижат драстично около 10 октомври, когато и валежите ще са по-значителни.

Облачно и дъждовно ще се задържи времето през първите дни на второто десетдневие. Към средата на периода постепенно ще се стабилизира и слънчевото време отново ще преобладава. Сутрините ще са по-хладни, но слънчеви, а следобед температурите ще надвишават 20 градуса. На места около водните басейни и в низините в ранните часове на деня ще има мъгли, които за щастие бързо ще се разсейват.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Най-неприятно ще бъде времето в началото на третото десетдневие, когато облачността ще се увеличава, а температурите ще се понижават. Постепенно обаче небето ще се изясни около 22-23 октмоври и в средата на периода отново ще се радваме на златна есен. След 28 октомври предстои чувствително захлаждане. В по-голямата част от страната ще падат дъждове, а в планините ще има снеговалежи.

Времето обаче няма да спре със своите изненади, защото след дъждовния период се прогнозира циганско лято в първите дни на ноември.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

На 1 октомври слънцето изгря в 7:24 часа и залезе в 19:07 часа (продължителност на деня: 11 часа и 43 минути). В последния ден на месеца изгревът ще бъде в 7:00 часа, а залезът – в 17:21 часа (продължителност на деня: 10 часа и 21 минути).

През новия месец пълнолуние ще видим на 2 октомври, а последна четвърт – на 10 октомври. Новолунието ще е на 16-ти, а първа четвърт ще настъпи на 23 октомври.

За жалост през октомври няма да има толкова празнични дни, колкото и през септември. Месецът има общо 22 работни дни, както и 9 почивни, които са събота или неделя.

На 22-и октомври е пикът на метеорния поток Ориониди, чийто интензитет е около 20 метеора/час. Потокът ще е активен от 2 октомври до 7 ноември.