На Велика събота сутринта облачността ще е минимална в западните и централните райони и по-значителна на изток, където в часовете до обяд все още ще има условия за валежи. Вятър – до умерен в планините и около крайбрежието. Термометрите в топлата част на денонощието ще гонят стойности до малко над 20 градуса.

В неделя дневните температурите ще се понижат с 2-3 градуса в някои западни райони. Денят ще е сравнително тих, с локална гръмотевична облачност и краткотрайни валежи – около обяд първо в източните райони, по-късно и на запад.

Валежите през последните дни са напълно нормални за това време на годината. От началото на април почти цялата страна е обхваната от по-студен фронт, но се очаква времето да се затопли леко през следващите дни. Това прогнозира в студиото на „Здравей, България” климатологът Симеон Матев.

„През повечето дни от следващата седмица се очакват максимални температури между 12 и 17 градуса. Сутрин живакът в термометрите ще отчита между 5 и 10 градуса”, посочи той.

Почти през всеки ден от следващата седмица ще превалява.

„Тези валежи обаче ще са краткотрайни”, подчерта Матев.

От понеделник нататък динамиката в Източното Средиземноморие ще се повиши с тенденция да се оформи обширна област с ниско атмосферно налягане. Очаква се поредица дъждовни дни, като в отделни точки на страната валежите ще са напоителни.

Ще се формират и гръмотевични бури с риск от градушки. Предстои и понижение на температурите – около средата на следващата седмица термометрите през деня ще показват между 12 и 17 градуса.

Около края на седмицата предстои стабилизиране на времето с повече разкъсвания на облачността и по-оскъдни и локални валежи.

Повече гледайте във видеото.