Остри алергични реакции засягат децата през пролетта. В какво се изразяват те и какво ги предизвиква? Какво е най-правилното поведение в случай на пристъп? Отговорите на тези въпроси в ефира на „Социална мрежа“ по NOVA NEWS дава педиатърът и детски пулмолог д-р Снежина Лазова.

„През последните няколко седмици наблюдавахме честотата на алергичните прояви сред децата. Това стана след бързото затопляне след дългата зима. Зачестиха посещенията в спешните кабинети и родителите се насочват към алерголози и детски пулмолози. Основните първи прояви са зачервяване и сърбеж в очите, носа, продължително кихане, водниста секреция от носа, без детето да проявява симптоми на респираторна инфекция“, каза д-р Лазова.

Тя допълни, че родителите често прибягват до използване на противоалергични средства, но понякога те не са достатъчни и при повишена физическа активност и наличие на тревни площи е възможно състоянието да се обостри.

Възможно е пристъпите да станат подобни на астматичните.

Д-р Лазова отбеляза, че има фактори, за които родителите трябва да следят при проява на симптоми – фамилна обремененост за алергични заболявания (почни винаги един от родителите е имал симптоми на алергичен ринит), както и хранителни алергии.

Целия разговор гледайте във видеото.