До края на традиционно студения февруари времето ще остане с температури над обичайните за сезона. Страната ни е далеч от арктическите въздушни маси, които от север на юг успяват да стигнат до Украйна и част от Румъния.

В понеделник над страната ще премине нестабилен студен атмосферен фронт. Облачността ще бъде променлива. В областите на Източна България ще е по-значителна, с потенциал за краткотрайни превалявания. На запад облаците ще са динамични, с чести разкъсвания.

Денят ще е ветровит, с особено силни пориви в ранния следобед в планините, Дунавската равнина и западните части на Тракия.

Максималните температури ще достигнат до 10-15 градуса.

Във вторник и сряда ни очаква слънчево време с минимална облачност и високи дневни температури до около 20 градуса. От сряда вятърът ще намалява и утихва.

В четвъртък и петък облаците ще са повече с краткотрайни, локални превалявания. Дневните температури леко ще се понижат.

Почивните дни също ще са топли за февруари. Облачността ще е динамична с разкъсвания и без валежи.

Последната седмица на февруари ще започне с нахлуване на поредната порция топъл средиземноморски въздух, заради който температурите през деня ще се запазят с пролетни стойности. По-сериозна вероятност за валежи има в последните дни на месеца, когато над Балканите ще се оформи област с ниско атмосферно налягане.

Ако текущите прогнози се запазят, месец март ще започне с динамично време, като е възможно Баба Марта да ни изненада със сняг в началото.

Във високите части на планините на този етап има стабилна снежна покривка. По данни на ПСС на Алеко (Витоша) тя е около 50 см, в Боровец (Рила) – 100 см, на Бъндеришка поляна в Банско (Пирин) – 60 см, в Пампорово (Родопите) – 60 см.

Динамичните температури обаче създават предпоставки за снеготопене и повишена лавинна опасност. При запазване на текущите прогнози по-значителни нови снеговалежи се очакват в началото на март.