Краткотрайни поройни дъждове се изляха във вторник в различни точки на страната. Прогнозата за силно неустойчива атмосфера се оправда и в часовете следобед се развиха мощни купесто-дъждовни облаци. Повечето бури бяха в планините и около тях, най-вече в южната половина на страната.

Бури с градушки удариха районите на Видин, Белоградчик, села около Монтана, Кюстендил, райони в Подбалкана като Казанлък и Сливен, както и около Ямбол. Мощни гръмотевични облаци имаше и на различни места в Родопите.

Характерът на бурите във вторник беше пролетно-летен – силни пориви на вятъра, краткотраен интензивен валеж и градушка. Явленията се движат от запад на изток.

В Садово градушката е била с размер на орех. Стихията е продължила около половин час. Според земеделските производители щетите са огромни.

От Изпълнителната агенция за борба с градушките потвърдиха за NOVA, че близкият полигон е имал забрана за стрелба по облаците заради прелитащ самолет.

Порой имаше и в Мездра. Улиците там заприличаха на реки, а градушката на много места затлачи отводнителните шахти. Наложи се движението да спре заради високите води.

Пороят е отнесъл чакъла, насипан върху изкопите, които се правят за водния цикъл на града. Това е и другата причина, заради която водата не е могла да се оттича в отводнителните шахти.

Прочетете и:

Градушка нанесе щети във Враца

Дърво се разцепи и падна върху паркирани коли в Пловдив