Голяма част от световните запаси от петрол и газ са застрашени от нарастващите приливи, бури, наводнения и екстремни температури, причинени от изменението на климата, съобщават световните медии

Достъпът до еквивалента на 600 млрд. барела или 40% от световните възстановими запаси от нефт и газ може да бъде засегнат от климатичните промени. Големите производители Саудитска Арабия, Ирак и Нигерия са сред най-уязвимите.

Промените в климата засегнаха индустрията тази година, когато екстремно студено време се отрази на работата на главния център за нефт, газ и рафиниране на САЩ на брега на Персийския залив, което доведе до дълги прекъсвания и намалено производство.

Мнението на специалистите е, че този тип събития ще стават все по-чести и по-екстремни, създавайки още по-голям шок в индустрията.

Малко над 10% от световните комерсиално възстановими резерви от петрол и газ са в области, оценявани като изключително рискови, докато близо една трета се считат за високорискови.

За най-големия износител на петрол – Саудитска Арабия, екстремната жега, недостигът на вода и прашните бури могат да се окажат "ахилесова пета".

Във втория африкански износител – Нигерия, където резервите са концентрирани около речната система на делтата на Нигер, сушите и наводненията представляват сериозна заплаха.