Първите три дни на февруари са празнични

Започват вълшебните Трифунци

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Mесец февруари започва с поредица от три последователни празнични дни, наречени според народните традиции - Трифунци: 1 февруари - Трифоновден, 2 февруари - Сретение Господне (Петльовден) и 3 февруари - Свети Симеон.

Народният празник Трифон Зарезан се почита от лозарите, градинарите и кръчмарите. Някои го празнуват на 1 февруари (с религиозния празник), а повечето – на 14 февруари.

Свети Трифон е мъченик, светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното.

Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът му обаче – Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение и заповядва всички тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.

Най-често в иконите светецът е изобразен да държи кръст в дясната си ръка, докато в лявата има малък сърп, като символ на основното оръдие за обработката на лозята и градините през средновековието.

Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест.

Именно на 2 февруари се празнува Зимна Богородица, Вълча Богородица - Сретение господне, който е един от 12-те големи християнски празници през годината и един от четирите празника, посветени на Божията майка. Тогава се навършват 40 дни от раждането на Христос. Празникът се нарича още Петльовден и е най-разпространен този празник е в източната част на България. 

На другия ден след Сретение господне се чества паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна. Православната църква почита св. Свети Симеон Богоприемец като един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки.

На 1 февруари имен ден празнуват Трифон, Трифона, Трифо, Трифул, Трифка, Труфка, Тричко, Тричка, Траян, Траяна, Фуне, Фунчо, Радка, Рачо.

Екипът на Sinoptik.bg желае здраве и късмет на всички празнуващи!