Тази година ще имаме възможност да посрещнем празниците като жителите на села от Централна Европа. Село Чавдар се превръща в първото коледно село у нас, а идеята е на писателя доц. Георги Бърдаров.

„Селото е уникално, заради хората, които живеят в него. Влага се много енергия то да е такова. Искахме да направим нещо позитивно, така се и роди идеята за коледното село. Ще има украса. Всички сгради ще бъдат осветени празнично. Подготвили сме богата програма с изпълнители и дегустации. Ще има кулинарно шоу на открито, народни танци, както и уъркшопове за деца”, обяснява той в предаването “Твоят ден“ по NOVA NEWS.

В село Чавдар доц. Бърдаров първоначално отива по работа, представяйки последния си роман „Absolvo te“, който спечели европейска награда за литература.

„В романа се развиват две сюжетни линии. Едната е за Втората световна война, Холокоста и концлагерите. За силата на човешкия дух и как правиш невъзможното, за да оцелееш. Втората линия е свързана с арабско-израелския конфликт, който е метафора на всички конфликти по света”, обяснява писателят.

Повече по темата гледайте във видеото.