Пътят на листата от короните до корените на дърветата

Или така нареченият "листопът"

Докато някои се наслаждават на есенния листопад, оприличавайки го на цветна картина, то други гледат на листата по различен начин.

Преди да поемат по дълъг път, всички листа в центъра на столицата минават през няколко метли. Ася, Димитринка и Мария запретват ръкави всяка сутрин в 6:30, когато навън все още е тъмно и не могат да различат цветовете на есента. Ето какво разказаха те за предаването "Събуди се" по NOVA:

Ние сме много добър екип трите, справяме се с абсолютно всичко в работата и когато има взаимност и всичко е добре“, споделя Ася Стефанова.

Те са убедени, че работят с мерак, независимо, че на момента се чувстват сякаш извършват сизифов труд. От време на време сядат да си починат на припек и да се поогледат, тъй като и трите са ценители на красивите гледки.

„Когато метем и шумата започне да пада от силния вятър, става много красиво“, добавя Ася.

А ето го и "листопътя": от метлите на триото към чувалите, от чувалите към камиона, а от там поема Диана. Тя е единствената жена сред шофьорите, която всички третират като равностоен колега.

„От началото се опитваха, което може би донякъде ми беше неприятно. Не искам да ме разделят. Няма мъжка и женска работа. Или решаваш, че ти харесва или търсиш нещо друго“, разказва Диана Банкова.

През последните 3 години всяка есен Дияна прави по няколко курса по пътя на листата. Последната й работа при всеки курс е да разтовари листата в инсталацията за биологично третиране на отпадъци „Хан Богров”.

А там листата се превръщат в компост – материал, който се използва за наторяване. Ето така кръгът се затваря – компостът от листата се превръща в биотор за растенията, чийто листа след време падат на земята.

Повече по темата гледайте във видеото