В обширни райони на САЩ се наблюдават екстремни температури. Един от най-засегнатите райони в Калифорния е Бейкърсфийлд, където много жители се занимават със земеделие, съобщава Voice of America.

Икономиката на Бейкърсфийлд разчита до голяма степен на селското стопанство. Работниците в сектора се сблъскват с температури, които рядко се наблюдават по това време на годината.

Около 12,00 часа на обяд температурите скачат до 38 градуса по Целзий. Регино Вака е фермер, чийто график е променен изцяло, за да не работи в най-горещото време на деня.

„Ходя на работа в 1 ч. през нощта и си тръгвам в 10 ч., защото жегите са непоносими“, обяснява Вака,  

„Много от шефовете не се интересуват от този проблем, те просто искат да получат реколтата си, не ги интересува здравето на работника“, казва Долорес Уерта. 

Уерта, защитник който насърчава правата на селскостопанските работници, коментира, че по закон на работниците в Калифорния трябва да се осигурява достатъчно вода и непрекъснати почивки. Той посочва, че често това не се прави, което води до смъртни случаи и заболявания.

Според профсъюза на селскостопанските работници между 2018 и 2022 г. в полетата на Калифорния са регистрирани 168 смъртни случая, свързани с високите температури.

Чиприано Ерера, който е строителен работник коментира, че работата под жаркото слънце е „равносилна на смърт“. 

Улиците на града в Бейкърсфийлд изглеждат празни, хората не искат да излизат. През следващите дни температурата в този регион ще достигне до 46 градуса, нещо рядко срещано за това време на годината. 

Препоръката на експертите е да се потърси незабавна помощ при първите признаци на умора, замаяност или прекомерно изпотяване

Учените прогнозират, че това ще бъде едно от най-горещите лета, регистрирани през последните години в този район. Според оценки 20 милиона души в щати като Калифорния, Невада и Тексас ще бъдат засегнати от екстремните температури, посочват от Voice of America.

 

Източник: Voice of America, vesti.bg