Земята все още не се е справила напълно с „тежките“ слънчеви бури от миналата седмица, но учените вече предупреждават за нова „перфектна буря“ с рядко срещано космическо време.

Слънцето изпуска мощни изригвания – емисии на електромагнитно излъчване, които съдържат големи количества заредени частици, чиято скорост се е ускорила и броят им се е увеличил поради интензивната магнитна активност на повърхността на звездата.

Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) показва 60% вероятност за слънчева „радиационна буря“, която може да започне до сряда.

Частиците могат да взаимодействат с магнитното поле и атмосферата на нашата планета, причинявайки смущения в спътниковите комуникации, радиационна опасност за астронавтите в Космоса и смущения в енергийните мрежи. Радиационните бури се очаква да изстрелят силно заредените си частици в извитото магнитно поле – спиралата на Паркър, която се извива от Слънцето в нашата Слънчева система, съобщава Daily Mail.

При въртенето на Слънцето магнитните полета, които се излъчват от него, се огъват, докато преминават покрай планетите в неговата орбита, създавайки спираловидна структура, известна като Спиралата на Паркър. Заредените частици от изригването могат да попаднат в тези спирали и да ги изстрелят обратно към Земята.

Магнитната буря на Слънцето, която е отговорна за тези събития, все още произвежда най-интензивния клас слънчеви изригвания – изригванията от клас X, заявиха синоптиците от NOAA в понеделник.

Голяма част от предстоящата радиационна буря ще бъде погълната от магнитното поле на Земята, но не и в близост до откритите полярни области – там, където земната магнитосфера се извива обратно надолу и навътре към земното ядро.

Центърът за прогнозиране на космическото време на NOAA отбеляза, че геомагнитните бури от изминалия уикенд приключиха в понеделник, като е възможно да има допълнителни, но по-слаби колебания в енергийната мрежа и въздействие върху работата на спътниците.

С напредването на седмицата, се очаква слънчевото петно AR3664, отговорно за слънчевите бури през миналия уикенд, да премине през част от спиралата на Паркър, извивайки високоскоростното си излъчване на път, пресичащ орбитата на Земята.

Слънчево петно AR3664, тъмно петно на повърхността на Слънцето с магнитно поле около 2500 пъти по-силно от земното, е едно от най-големите, наблюдавани от десетилетия.

Явлението е с дължина колкото 15 земни години и е способно да предизвика слънчеви бури, сравними със събитието Карингтън от 1859 г., което подпалило телеграфни станции и жици, прекъснало комуникациите по целия свят и нарушило компасите на корабите.

Според екипа на Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА „при въртенето на Слънцето магнитното поле на Слънцето се разширява навън по спираловиден модел – спиралата на Паркър“.

Когато изхвърлянията от слънчево петно като AR3664 попаднат в правилната част на спиралата, това води до „разпръскване на заредените частици на слънчевия вятър в Слънчевата система като градинска пръскачка“.

Спътникът за наблюдение на космическото време GOES-18 на NOAA вече е регистрирал рязко увеличение на субатомните частици, по-специално протони, изхвърлени от Слънцето в горните слоеве на земната атмосфера.

Показанията на GOES-18 за „протонна радиация“ преминаха „предупредителния праг“ по обяд в понеделник.

 

Източник: Vesti.bg