Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) съобщава на сайта си за положителните резултати, постигнати благодарение на съвместния проект с „Електроразпределение Юг“ за периода 2013 – 2018 г.

Царските орли са едни от най-редките птици, а популацията им намалява в световен мащаб. През 2013 г. в района на Сакар и Странджа е имало едва 25 двойки царски орли, а преди 200 г. у нас са гнездели близо 2000 двойки.

Последният мониторинг на Българското дружество за защита на птиците показва, че в България вече гнездят рекордните 41 двойки.

Чрез сателитно проследяване на царски орли БДЗП установява, че над 80% от проследените млади птици загиват от токов удар при опит да кацнат върху необезопасени  стълбове от електропреносната мрежа.

Проектът „Живот за царския орел", съфинансиран от програма LIFE на Европейската комисия, се реализира в 8 специално защитени зони от НАТУРА 2000 – в районите на Сакар (общини Елхово, Тополовград, Болярово), Ямбол, Сливен и Харманли.

Там са сложени 43 км нови подземни кабели, с които са заменени 70 км опасни за птиците въздушни линии. Освен това са обезопасени 42 км въздушни електропровода и близо 3000 стълба.

Още по темата:

Броят на царските орли у нас се увеличава

Земя за царския орел