Когато се говори за чистота на въздуха, обикновено става дума за атмосферния въздух. Хората рядко се замислят какво дишат в домовете и офисите.
 
Подовите настилки, боите, лаковете и лепилата, използвани при сглобяването на мебелите, изкуствените килими, почистващите препарати, цигареният дим отделят токсини, които могат да причинят постоянно чувство за умора, главоболие или алергия.
 
За щастие има лесен начин вредните примеси във въздуха да бъдат неутрализирани и това е отглеждането на стайни растения. Те поглъщат вредните примеси от въздуха, преработват ги и отделят кислород
 
Установено е, че някои растения могат да пречистват въздуха от летливи органични съединения. Растенията насищат въздуха с кислород и същевременно изтеглят от въздуха вредни субстанции като бензол, формалдехид, трихлороетилен.
 
Американската космическа агенция НАСА има списък на стайните растения, които успешно пречистват въздуха в затворени помещения в космоса.Това са добре познатите спатифилум, алое вера, хлорофитум, сансевиера, сциндапсус, драцена, английски бръшлян, фикус бенджамина и др. 
 
Според списъка на НАСА растението, което най-добре елиминира формалдехид, бензен и трихлоретилен е спатифилумът, който не изисква специални грижи.
 

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

 
Веднага след него по ефикасност се нарежда алое вера – растението с много ползи за здравето. Освен че пречиства стайния въздух от формалдехид и бензол, сокът му лекува рани и  изгаряния.
 
Хлорофитумът, наричан също котешка трева, е непретенциозно растение, което предпочита суха почва и непряка светлина. То пречиства въздуха от бензол, формалдехид, въглероден окис и ксилен.
 

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

 
Растението, което елиминира най-добре формалдехид, е сансевиерата. Тя е много подходяща за спални помещения, защото отделя кислород през нощта.
 

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

 
Драцената пречиства въздуха от ксилен, трихлоретилен и формалдехид, които могат да попаднат във въздуха от лакове и почистващи препарати.
 
Сциндапсусът, наричан също дяволски бръшлян, развива красива листна маса и не е претенциозен за отглеждане. Растението е отровно и до него не бива да имат достъп деца и домашни любимци. Сциндапсусът неутрализира формалдехида във въздуха. Растението остава зелено дори в полутъмни помещения.
 
Фикус бенджамина е растение, което пречиства въздуха от формалдехид, бензен и трихлоретилен. То обича достатъчно светлина и влага. Подходящо е за спални.
 

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

 
Английският бръшлян е много популярно стайно растение, което е в състояние да премахва плесен и формалдехид. Обича северно изложение и непряка светлина.