Вулканът Рейкянес, който се намира в Югозападна Исландия, изригна в четвъртък за трети път от началото на декември насам, изхвърляйки потоци от лава на височина до 80 м във въздуха, и предизвика поредна евакуация в района. Хиляди домакинства останаха без отопление в средата на зимата.

Марк Гибънс – софтуерен инженер от Канада, бил на посещение в Исландия със съпругата си, когато преживял нещо неочаквано и шокиращо.

„Небето беше цялото червено и лавата и пламъците изглеждаха много близо“, разказва 37-годишният Гибънс, след като двойката беше помолена да се евакуира след вулканичното изригване на полуостров Рейкянес.

Съпрузите се намирали в хотела на една от главните забележителности в страната – „Синята Лагуна“.

Популярният геотермален природен басейн край столицата на Исландия дължи името си на уникалния цвят на водата там,  който се получава поради наситеното съдържание на силициев диоксид – химично съединение с висока твърдост и яркост.

Водите на „Лагуната“ са смесица от морска и сладка вода – 2/3 морска и 1/3 сладка – изключително рядко срещана комбинация. Дъното и стените ѝ са покрити с хиляди парчета лава.

Водите ѝ лекуват множество кожни заболявания. Хора от цял свят пътуват със стотици километри, за да се потопят в топлите води с млечносин цвят.

Докато са се придвижвали от „Синята лагуна“ до Рейкявик, двойката заснела видеоклипове на лава, издигаща се от вулканичната пукнатина.

„Можехме да усетим горещия въздух, който идва от тази посока. Това определено ни шокира“, добави Гибънс.

 

Източник: Ройтерс