Екип от учени от САЩ и Великобритания вече е готов да даде отговор на въпроса "Защо зебрите имат райета?". Според техните проучвания, ивиците на тези животни симулират "измамни писти за кацане" за мухите, които смучат кръвта им и ги заразяват със смъртоносни болести.

Специалистите са правили експерименти, с които доказват, че конските мухи изпитват затруднение да кацнат върху зебра, но нямат никакъв проблем да го направят върху козината на едноцветен кон.

Учените са слагали покривала с ивици върху коне и са разбрали, че по този начин по тях кацат значително по-малко мухи, отколкото когато са с едноцветни покривала.

Зебрите живеят в саваната, пасат разнообразна растителност и всяка се отличава с уникална окраска. Към момента има 4 хипотези за предимствата, които тези животни придобиват чрез черно-белите си райета. На първо място те са камуфлаж срещу по-едрите хищници, отделно служат като белег за разпознаване на отделен екземпляр, подпомагат терморегулацията и отклоняват вниманието на кръвосмучещите мухи.

По-голямата част от специалистите биолози, които изучават козината и цвета на животните, са привърженици на хипотезата, че райетата на зебрите служат за защита срещу паразитите.

Прочетете също и:

Роди се кръстоска между зебра и магаре