Православният свят отбелязва Разпети петък – най-тъжният ден от годината в църковния календар, тъй като Божият син Иисус Христос е разпънат на кръста.

В храмовете в цялата страна тази сутрин се отслужват така наречените Царски часове. Песнопенията се посветени на страданията на Христос.

Преди обед се изнася Плащаницата – тя символизира плата, с който е обвит Божият син, когато е положен в гроба след кръстната си смърт. Вярващите минават под символичния гроб в знак на смирение.

Специалното за този ден богослужение се отслужва вечерта, когато християните обикалят храмовете. Днес постът е най-строг. Не трябва да се яде и пие вода.

В Троянския манастир пък се намира единственият у нас храм, посветен на Разпети петък и Голгота. Параклисът е устроен преди около 10 години, а в него има реликви, донесени от Божи гроб.

Въпреки че няма как да се абстрахираме от материалното, Архимандрит Стефан призова на днешния ден да се вгледаме в себе си.

„Този ден е спасителен за всички нас. Нека се поклоним пред жертвата на нашия спасител и да му благодарим за това, че той изкупи първородния грях на човешкия род. Да ке молим да има мир“, каза отец Кирил в църквата „Света Неделя“.

Прочетете и:

Времето по празниците – какво ни очаква

Велики четвъртък е – най-важният ден от Страстната седмица