Големият пожар в боровата гора над село Югово се разраства, а жителите на селото са готови за евакуация. Пожарът гори от седмица на височина 1400 м между върховете Кълвачница и Божево име. Предполага се, че мълния е причинила един от най-унищожителните горски пожари  през това лято.

Огънят се движи в две посоки, като едната е на изток, високо над село Югово. Сутрин ситуацията е по-спокойна заради по-ниските температури и влагата. По обед, когато се появява вятър, пламъците лумват отново и обхващат нови площи. Вече гори цялото било на палнината над Югово, а огнените езици се спускат по улеите над селото. Там местността е силно пресечена и недостъпна освен по въздуха.

Няколко пожарни, специализирани автомобили и булдозери на горските се борят с пожара, а водата се качва с камиони с резервоари. На помощ са дошли и огнеборци от Димитровград. Има и хеликоптер, който облива с вода. Местните жители поискаха в потушаването на стихията да се включат и хеликоптери от чужбина

Голяма част от боровите дървета около връх Божево име са на възраст над 100 години. Преди години са били използвани за промишлен добив на смола.

През целия ден вчера са изграждани просеки в продължение на около 400 метра, за да се спаси Югово от огнената стихия, която е на около 1000 м от първите къщи на селото .