Думата на годината според престижния английски речник "Колинс" е "локдаун" - терминът за карантиниране, съобщиха световните медии.

Много държави от целия свят приложиха рестриктивната мярка с цел да ограничат разпространението на COVID-19. "Локдаун" е част от списък с общо 11 свързани с пандемията думи, които свидетелстват за развитието на английския език.

През 2020 г. от "Колинс" са отчели повече от 250 хиляди употреби на термина, който е бил използван едва 4000 пъти през предната година.

От екипа на речника обясняват пред медиите, че човешкият език е отражение на процесите в заобикалящия ни свят, а тази година беше  белязана от пандемията от новия коронавирус.

 

 

Понятието "локдаун" резюмира преживяното от милиардите хора по света, подложени на ограничения, а това е и основната причина да бъде избрана за носител на титлата.

Сред останалите кандидат-термини на 2020 г. са "коронавирус", "социално дистанциране" "самоизолация" и "техническа безработица". В списъка на най-често употребяваните термини според речника "Колинс" беше включено и съкращението BLM, което означава Black Lives Matter (Животът на чернокожите има значение).

За 2019 г. дума на годината според речника "Колинс" е "климатична стачка", вдъхновена от активистката Грета Тунберг, а през 2018 г. думата е "еднократна употреба".