Учени от Кралския технологичен институт в Австралия са открили как да удължат живота на асфалта, като добавят към него рециклирани гуми, съобщи сайтът на учебното заведение, цитиран от БТА.

Експертите рядко си спомнят за въздействието на ултравиолетовата радиация върху асфалта. Слънцето обаче също уврежда пътищата. Поради тази причина е необходимо те да бъдат защитени от ултравиолетовите лъчи.

В рамките на експеримент учените са произвели три вида асфалт с различен състав. Към тях са били добавени съответно 7,5 процента, 15 процента и 22,5 процента рециклирани гуми. След това те са били поставени в машина, която симулира годишния цикъл на ултравиолетовата радиация.

Авторите на изследването са стигнали до заключението, че асфалтът с най-висока концентрация на рециклирана гума се запазва най-добре в горещината.

Според учените този метод не само дава нов живот на употребяваните гуми, но и предлага решение на проблема с износването на асфалта. Той освен това може да допринесе да се намали замърсяването на въздуха.