Българският полярен кораб от Антарктида пое обратния път към България. Екипажът му трябва да измине близо 16 хиляди километра до родния бряг. Пътят му минава през Атлантическия океан, Средиземно и Бяло море. Научноизследователският екип носи на борда ценен жив дар, който ще се превърне в истинска атракция.

Редките видове живи риби и полярни земноводни животни за първи път се превозват с кораб от толкова далечна дестинация.

Българската база „Св. Климент Охридски“ вече е зазимена до началото на следващото лято, когато полярниците ни ще се завърнат, за да продължат научните си проекти. Геологията на скалите и търсене на ценни метали като злато, сребро и мед бяха в обсега на изследванията им.

Преди да се качат на борда на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ и да потеглят към България, ученият Любомир Кендеров се спусна по дъното на Антарктида, за да вземе редки видове морски обитатели, които ще донесе у нас. Рибите живеят само в Антрактида, уточнява той.

 „Айс фиш - ледената риба, която няма кръв. Няма хемоглобин по-скоро в кръвта. Нейната кръв е прозрачна, бледа. Освен нея, и други организми като морски звезди, морски безгръбначни, ракообразни, интересни животинки”, каза още доц. д-р Любомир Кендеров.

Ученият не скри, че пренасянето на морските обитатели е много трудно, но на кораба са се постарали да пресъздадат необходимите им условия с хладилна система.

Природонаучният музей в Пловдив ще е новият дом на ценната експозиция. За целта се подготвя специален 9-тонен аквариум. Условията в него ще наподобяват тези в Леденя океан.

„Самото помещение ще е с температура от -5 градуса, като ще поддържаме температура на водата 2-3 градуса. Тази ниска температура ще доведе до заледяване на всички стени. По стените ще се вижда в перспектива и нашата база, за да може да има кореспонденция с българското в този проект”, заяви директорът на музея Огнян Тодоров.

Първият в света експозиционен леден аквариум струва 150 хиляди лева. Той ще е готов след две седмици, а полярните риби ще пристигнат у нас след два месеца.