Силните снежни бури в САЩ в комбинация с последвалото повишаване на температурите предизвикаха покачването на равнището на водите на реките.

Река Мисури, най-дългата на континента, излезе от коритото си и наводни голяма част от щата Небраска. Днес нивото на реката ще достигне 14,48 метра, което ще подобри с над 30 см предишния рекорд от 2011 г.

 

 

Питър Рикетс, губернаторът на Небраска, съобщи, че това може би са най-опустошителите наводнения в историята на американския щат, пише DarikNews.bg. Той и Ким Ренълдс, губернаторът на Айова, обявиха извънредно положение.

 

 

Евакуирани са над 600 души в Небраска и са настанени в приюти на Американския Червен кръст. Загинали са поне трима души, а придошлата река и препречила достъпа до атомна електроцентрала. Служителите на АЕЦ "Купър" отиват и си тръгват от работа с хеликоптер.

Президентът Доналд Тръмп публикува в профила си в Туитър, че поддържа връзка с губернаторите на Айова и Южна Дакота и се интересува пряко от ситуацията с природното бедствие. Той е заръчал на Мейк Пенс, вицепрезидентът на САЩ, още днес да посети щата Небраска и да огледа щетите.

 

 

Прочетете също и:

Силни снежни бури в САЩ

Големи наводнения в северната част на Англия