До съвсем скоро Розовото фламинго беше екзотичен вид за нашите географски ширини. От няколко години обаче цели колонии птици избраха езерата край Бургас за свой дом.

Това сочат и данните от зимното преброяване на зимуващите водолюбиви птици. Рекорден брой от близо 3000  екземпляра са преброили орнитолози и доброволци в Атанасовското и Поморийското езеро, както и в Защитената местност „Пода“.

Данните са от 47-ото преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България. Каква е причината за рекордната популация, учените все още търсят отговора.

„Със сигурност там са намерили храна и спокойствие. Може би е заради затоплянето на времето, но пък има и птици, които са дошли от север”, разказа пред NOVA д-р Петър Янков, председател на Българското дружество за защита на птиците.

Орнитолози споделят, че розовото фламинго е много специален вид, който гнезди колониално. Стотици ценители на красотата на птиците се стичат до Атанасовското езеро, за да ги видят.

„Наблюдавам ги от няколко дни. Всеки бургазлия трябва да дойде да ги види”, смята Люба Ангелова.

А орнитолозите са категорични, че водоемите около Бургас са предпочитани не само от розовото фламинго.

„Атанасовското езеро все още е сигурен дом за много птици. Сега е любимото време на къдроглавите пеликани.Те са много интересен вид, който извършва хранителна миграция. Тези хитреци използват езерото за сигурен дом, но като по часовник се отправят към Вая и Мандра където има риба от видовете, които те ядат”, обясни Радостина Ценова от Българската Фондация „Биоразнообразие”.

Заради това, че предпочитат едни и същи видове храна с местните видове, орнитолозите наблюдават с интерес нрава на розовото фламинго.

Прочетете също и:

Хиляди фламинги ще зимуват край бургаските езера

Розов килим от птици фламинго в индийски град

Бебета фламинго се излюпиха във Виена