Промените в климата личат най-ясно в Арктика – ето че ледът, който покрива полярния океан се е свил до 3,74 млн кв. км, съобщават световните медии.

За американските климатолози, които проследяват промените в района, анализирайки сателитни данни, това не е изненада, а логично следствие от горещата вълна в Сибир това лято.

Топенето на леда е било най-силно между 31 август и 5 септември. Според учените през тези дни в процентно отношение загубата на лед е по-голяма от когато и да било. За 40 г. наблюдения това е второто смаляване на леда под 4 млн кв.км.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay


Арктическият морски лед се увеличава всяка година през зимата и започва да се топи през лятото, но заради затоплянето на полярния север се отчита все по-малко останало количество лед през месец септември.
 
През 2012 г. е регистрирано рекордно ниско ниво на арктически лед – 3,41 млн. кв. км. За сравнение сегашното количество лед е малко повече.

Топенето на арктическия морски лед оголва големи водни площи, които поглъщат слънчевата радиация, вместо да я отразяват обратно, а това засилва затоплянето. Според компютърните модели по-късно през този век летният морски лед ще бъде под един милион квадратни километра.

През последните 30 г. температурите в Арктика се повишават два пъти по-бързо от температурите в останалия свят, а това неминуемо може да се отрази на метеорологичните модели в световен мащаб.

Още по темата:

Рекордно топло време в Арктика

В Сибир продължава да е горещо