Италия обяви червен код за опасно време, най-високото от три нива, за централната и северната част на страната, предупреждавайки за сериозни рискове за здравето на хората в Рим, Флоренция и Венеция.

Очаква се горещата вълна да продължи до уикенда, когато синоптиците прогнозират мощни гръмотевични бури из цялата страна.

Метеорологичната служба в Испания предупреди, че температурите в страната може да надхвърлят 40 градуса заради пренос на горещ въздух от Африка – най-силно застрашени от горещата вълна са осем провинции в южната автономна област Андалусия и около Мадрид .

Днешният ден ще е сред най-горещите това лято в Испания с температури от 40 градуса в Мадрид, 42 градуса в Севиля и Андалусия, 43 градуса в Касерес и 44 градуса в Бадахос и Естремадура.

Метеорологичната служба на Португалия съобщи за рекордно високи температури, измерени на няколко места в страната. Близо до град Абрантеш, североизточно от столицата Лисабон, вчера са измерени 45,2 градуса по Целзий. По-ниско ниво на тревога има в други 24 провинции. Очаква се днес температурите в страната да се задържат около 45 градуса, а утре да достигнат до 47 градуса по Целзий.

Най-високата температура в Португалия е измерена през 2003 г. - 47,4 градуса по Целзий.

Европейският рекорд от 48 градуса по Целзий е отчетен в Атина през юли на 1977 г.

В германската провинция Саксония-Анхалт полицията предупреди гражданите да не пипат гранатите, мините и други оръжия, които изплуваха от калта по бреговете на река Елба, чието водно равнище спадна рязко заради горещината.

През последните месеци Латвия пострада от тежка суша, която накара властите да обявят бедствено положение в селскостопанския сектор.

Във Великобритания пък се очаква температурите да достигнат 33 градуса.

Горещината е опустошила посевите със зърнени култури в Северна Европа, заради което консултантската компания "Стратеджи грейнс" намали прогнозните си очаквания за реколтата от хлебно зърно за тази година в ЕС (най-големия производител на зърно в света) до нива под 130 милиона тона. Това е най-ниското равнище от шест години насам.

 

Източник: vesti.bg