В обширни части на Испания бе въведено предупреждение, след като интензивни горещини обхванаха страната, оставяйки жителите да се справят с едни от най-високите температури от две десетилетия насам, предават световните медии.

Гореща, суха въздушна маса, носеща прах от Северна Африка, причини повишаване на температурите с до 15 градуса над средното ниво, като на някои места в страната живакът се покачи над 40 градуса по Целзий.

 

 

Държавната метеорологична агенция на Испания каза, че очаква пикът на „необичайните и екстремни“ температури да е в неделя. Според говорителя на агенцията Рубен дел Кампо това вероятно ще бъдат сред най-високите температури, които са отчитали през май за целия 21-ви век

Макар да не се очаква температурите да достигнат равнища, определяни от испанските метеоролози като гореща вълна, това, което прави тези горещини уникални, ще бъде тяхната продължителност.

Очаква се температурите през нощта на много места ще надхвърлят 20 градуса по Целзий. Прогнозата е през идните дни високите температури да обхванат североизточната част на страната и облекчение от жегите се очаква чак след неделя.

 

 

В петък държавната метеорологична агенция въведе предупреждение заради жегите в четири области. В Кастилия – Ла Манча, Естремадура и Мадрид е въведен жълт код, което означава повишено ниво на риска, а в Андалусия в южната част на страната е въведен оранжев код, което означава значителен риск заради интензивни жеги.

По думите на Рубен дел Кампо лятното време е започнало да пристига в Испания почти един месец по-рано, отколкото през 80-те години на миналия век. Той е категоричен, че причината за това е промяната на климата предизвикана от антропогенната дейност.

Прочетете и:

Рекордни горещини във Франция

Последните седем години са били най-горещите в историята

Септември 2021 г.: един от най-горещите за последните 40 години

Източник: БТА