Април се оказа един от най-топлите месеци, откакто се правят метеорологични наблюдения. За сметка на това в много райони на Земята месец май започна с рекордно ниски температури.

За една от основните причини може да се определи студен фронт, който пристигна от Антарктида и донесе застудяване в териториите около Австралия.

В щатите Виктория, Нов Южен Уелс, Южна Австралия, Тасмания и Куинсланд на 1 май температурите бяха с между 5 и 10 градуса по-ниски от обичайните.

В щата Виктория беше отчетена температура от -4 градуса Целзий, което поставя рекорд за района. Метеоролозите прогнозират, че в близките дни снежната покривка там може да надвиши 50 см. Тези явления са обичайни за зимата в Австралия, която е най-сурова през юли.

На 1 май времето беше студено и в Сидни, Нов Южен Уелс, където беше отчетена най-ниската температура през последните 10 години на този ден - едва 8 градуса Целзий. На места в Куинсланд бяха поставени температурни рекорди, които не са достигани от 30 години.

В следващите дни времето в страната ще остане студено, като се очакват и силни ветрове, които ще създадат условия за снегонавявания.