Доклад на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) установява, че континентът Африка е единственият, в който обезлесяването се ускорява, съобщиха световните медии.

Обикновено темата за бъдещето на горите се свързва със страните от Южна Америка, където дървеният материал се използва неразумно, но по последни данни беше установено, че обезлесяването в региона е намаляло двойно

За периода 2000-2010 горите в Африка са намалели с 3,4 милиона хектара годишно и с близо 3,9 милиона хектара в годините през следващото десетилетие (2010 - 2020 г). За сравнение Обезлесяването в Южна Америка е достигнало 5,2 милиона хектара през първия период и 2,6 милиона хектара по време на следващото десетилетие.

„Това е една доста лоша новина за Африка”, констатира Ан Брантом, експерт по горските ресурси към ФАО.

 

 

Според специалистите процесът на обезлесяване може да бъде обяснен с демографския прираст на континента и на все по-голямата нужда от земеделски площи, които обричат горските масиви.

Глобално обезлесяването се забавя, но положителната тенденция може да бъде отчасти компроментирана. Според данни от периода 1990 - 2000 г. процесът се е забавил с около 2,6 милиона хектара годишно. Въпреки това през следващото десетилетие спадът е бил едва 0,5 милиона хектара годишно.

Общата площ на горите по света се равнява на повече от 4 милиарда хектара, като от 1990 г, до сега Земята е изгубила горски масиви с площ от 178 милиона хектара.

Прочетете също и:

Рекордни нива на обезлесяване в Амазония

Гордостта на Африка пресъхва

200 милиона дървета засадиха за един ден в Етиопия