Последиците от неотдавнашните екстремни метеорологични явления в страните от Югоизточна Азия са мащабни - сушата е сериозен проблем, стига се и до затваряне на училища. И макар че изменението на климата е част от проблема, тази година той се влоши от феномена „Ел Ниньо“, съобщава Voice of America (VOA).

За шофьорите на рикша рекордните жеги през април в Мианмар са непоносими.

„Понякога получавам главоболие. Когато то се влоши, трябва да остана на сянка, за да си почина за 10-15 минути“, разказва Крис Каскейо.

Недалеч от мястото, където живее Каскейо, в град Чауке, е отчетена температура от 48.2 градуса по Целзий - най-високата, регистрирана някога в Мианмар през април, откакто записите са започнали преди 56 години. 

Априлската гореща вълна счупи рекордите за високи температури в цяла Азия - от Бангладеш до Филипините. Рекордните горещини нанесоха щети на реколтата, застрашавайки продоволствената сигурност.  Природното бедствие стана причина за десетки смъртни случаи в целия регион. В Тан Фу Донг, Виетнам, горещината изпарява водните запаси, оставяйки солена вода.

„В растениевъдството и животновъдството ни е необходима прясна вода“, разказва Тран Нгок Куонг, жител на Тан Фу Донг, Виетнам. 

Поради по-голямото търсене на енергия за охлаждане по време на горещата вълна се стигна до прекъсвания на електрозахранването, нормиране на електроенергията и повишен натиск върху съществуващата енергийна инфраструктура.

Учените от групата World Weather Attribution стигат до заключението, че изменението на климата е причината горещата вълна да стане 45 пъти по-силна в някои части на континента. Явлението „Ел Ниньо“ също е изиграл роля за климатичните условия в Югоизточна Азия.

„Това е нещо, към което все повече трябва да се адаптираме като общества“, смята Куонг.

Властите в региона са организирали кампании за повишаване на обществената осведоменост с цел защита на хората. Създадени са и станции за вода и охлаждане в уязвимите райони. Но устойчивите стратегии за справяне с кризата са много малко.

Въпреки че сезонът на мусоните вероятно ще донесе облекчение от горещата вълна, учените, занимаващи се с климата, предупреждават, че готовността за следващата екстремна гореща вълна ще бъде от решаващо значение, предават от VOA.

 

Източник: Voice of America (VOA), vesti.bg