Японски и китайски биолози установиха, че рибите клоуни (Amphiprion ocellaris) разпознават възможните конкуренти по броя на страничните им вертикални ивици. За любопитното откритие съобщиха от Института за наука и технологии в Окинава, Япония.

Изследователите са открили, че рибите клоуни са най-агресивни към екземплярите, които подобно на самите тях имат три вертикални бели ивици по тялото. Същевременно те много по-рядко нападат риби с две или една ивица и почти винаги игнорират тези, които ги нямат.

„Това предполага, че рибите клоуни са в състояние да преброят ивиците и да определят по тях видовата принадлежност на неканения гост“, казва Кина Хаяши от изследователския екип.

Учените смятат, че тази поведенческа особеност позволява на рибите клоуни да поддържат границите на териториалните си владения, изразходвайки минимални усилия, като не хабят енергия да нападат риби, които заемат други екологични ниши и не представляват заплаха.

Умението също така им помага да поддържат социална йерархия, тъй като броят на ивиците по тялото на рибата клоун зависи от позицията им в групата.

 

Източник: БТА