Дирекцията на зоопарка "Тиргартен" в Берлин извести, че полярната мечка Тоня е родила своето малко. Вестта е съпроводена с безпокойство дали при третия си опит Тоня ще успее да отгледа свое потомство до зряла възраст.

Полът на новороденото мече засега не е известен. Дирекцията на зоопарка е публикувала снимки, на които се вижда, че Тоня е легнала по гръб, а край нея лежи бебето ѝ.

"Възнамеряваме за известно време да не ги безпокоим", заяви пазачът Флориан Зикс, който се грижи за Тоня. Той предупреди, че смъртността сред полярните мечки е висока през първите 10 дни след раждането.

 

 

Баща на новороденото е полярният мечок Володя, който се е чифтосал с Тоня през пролетта. Тя е наддала 100 кг и телесното ѝ тегло достигнало 390 кг по време на бременността.

На Тоня не й провървяло с родените по-рано от нея бебета – първото й мече Фриц умряло от чернодробна инфекция на 4-месечна възраст през 2017 г., а негова сестричка, която не била навършила месец, умряла от белодробна инфекция в началото на тази година.