Кападокия – този изящно изваян пейзаж пленява пътешествениците от хилядолетия  и е споменат дори в Библията. Но как се е формирал и какви са тъмните точки във високите колони?

За повечето посетили отгворът се разкрива от въздуха. Вюрал Демирджиоглу е един от 200-те пилоти на балони в Кападокия, а  поразителният район има специално място в сърцето му.

"Роден съм и съм израснал тук. От дете гледам балоните във въздуха.". Всяка година той отвежда 2000 туристи в небето, всеки от които се надява да види фантастичния пейзаж от уникален птичи поглед.

Невероятните колони се наричат "комини на феите" – формирани са, когато твърдата вулканична скала се е наслоила върху по-мека скала, формирана от вулканичен прах. Твърдата шапка предпазва меката скала като чадър – тя пречи на дъжда и вятъра да предизвикат ерозия.

Вюрал навлиза дълбоко в долината, а сред големите колони се появяват тъмни дупки – това са врати и прозорци. Хилядолетия наред цивилизации са строили домовете си в мекия камък. Така е създаден най-необичайният жилищен квартал в света. Гледката от тук е уникално красива. "Гледката на пещерите и долините от въздуха е най-хубавата част от работата ми", споделя Вюрал.

Балонът продължава пътуването си, а пейзажът отново се променя. Кулите са изместени от дълбоки тунели. Обширна мрежа от лабиринти, които се простират с километри под земята. В района има 200 подземни града, където са живели десетки хиляди хора. Много от тях приютили първите християни, търсещи подслон по време на гоненията през първото хилядолетие.

Гледайте още интересни видеа в канала на National Geographic във Vbox7