Световният океан се затопля. През 2023 г. на повърхността е измерена рекордно високата средна температура от почти 21 градуса.

Испанецът Хосеп Паскуал знае точно какво се случва в Средиземно море. В продължение на половин век той излиза всяка седмица, за да измерва температурата на водата. От хобито му се възползват учените и НАСА. Неговите измервания доказват колко драматично се е затоплило Средиземно море през последните 50 години.

След като достига първата си измервателна точка, Хосеп спуска едно от устройствата си. То показва, че на дълбочина 30 метра температурата на водата е близо 16 градуса по Целзий. Паскуал твърди, че повърхността на морето се е затоплила с цял градус, откакто той прави своите измерванията.

„Това е обезпокоително, защото повишаването на температурата води до разширяване на водата, а с това – и до повишаване на морското равнище. Може да видим това и по плажовете. Всяка година те се стесняват с половин метър. Проверих – плажът тук се е свил с 15 метра от 1993 г. насам”, казва топографът.

Заедно с температурата, Паскуал измерва и съдържанието на сол във водата. Предоставя жизненоважна информация, на която много рибари разчитат.

Хосеп Паскуал старателно отбелязва координатите и измерванията. След това в местния туристически информационен офис той прехвърля данните в уебсайт, използван от учените в цял свят.

Целия репортаж гледайте във видеото, което е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS.

Прочетете също и:

Защо изчезва рибата в Средиземно море

Близо 4 тона пластмаса плуват в Средиземно море