Последните дни на март и първите на април ще минат под знака на топъл средиземноморски въздух, който ще се пренася от югозапад и ще гарантира типично пролетно време.

Времето в понеделник ще е ясно над почти цялата страна. От югозапад облачността постепенно ще се увеличава, но до полунощ валежи няма да има. Вятърът ще е слаб, с временни усилвания в планините и Добруджа.

Температурите в топлата част на денонощието ще са между 16 и 21 градуса, малко по-ниски в областите около крайбрежието.

През цялата седмица температурите ще са пролетни и често ще надхвърлят 20 градуса.

Във вторник облачността ще е променлива с краткотрайни превалявания, предимно в Южна България. В сряда валежи не се очакват, облаците ще се разкъсват.

От четвъртък времето се променя и предстои да чуем първите за сезона следобедни гръмотевични бури с краткотраен, на моменти интензивен валеж и дори с потенциал за градушка.

Вятърът от юг-югозапад ще се усили, като ще е с особено силни пориви в четвъртък и петък. С него от Средиземноморието ще се пренесе и облак сахарски прах, оцветявайки изгревите, залезите и най-вече валежите в някои райони на страната.

В първата априлска седмица ще има два – три по-хладни дни – вторник-сряда. Времето ще остане променливо, с пролетни валежи от дъжд. Температурите ще паднат по-осезаемо в планините, където не е изключено да превали сняг.

Втората половина на седмицата ще е с повече слънце и отново по-високи априлски дневни температури.